رمزشناسی مقدماتی

رمزشناسی مقدماتی
elementry cryptology
کد شابک : 964-95935-7-8
موضوعات : رمزنگاری
توضیحات تکمیلی کتاب :

تأمین امنیت ارتباطات از دیرباز در تبادل پیغام­های طبقه­بندی شده نظیر ارتباطات نظامی، امنیتی و از این قبیل، از اهمّیت خاصی برخوردار بوده است. با توسعه و گسترش ارتباطات و فناوری اطّلاعات در دو دهه­ی اخیر و نفوذ آن در فعّالیت­های مدنی از قبیل فعّالیت­های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و غیره، فضای خیلی وسیع­تری در رابطه با موضوع امنیت ارتباطات و اطّلاعات گشوده شد و به تبع آن نیازمندی­های متنوع زیادی در این عرصه مطرح گردید.

رمزنگاری که به­عنوان یکی از ابزارهای تأمین امنیت ارتباطات و اطّلاعات از روزگاران قدیم شناخته شده است، مقارن توسعه و گسترش ارتباطات و فناوری اطّلاعات در دو سه دهۀ اخیر، بیش از پیش مورد توجّه قرار گرفته است؛ به­طوری­که از حدود دو دهه­ی پیش، درس "اصول رمزنگاری" در تعدادی از دانشگاه­های کشورمان ارائه گردیده و نیز در رشته­های مخابرات، کامپیوتر و ریاضی گرایش خاصّی به نام گرایش رمز به­وجود آمده است.

از آن­جا که اینجانب بیش از دو دهه است که با مسائل کاربردی، صنعتی و آموزشی و پژوهشی رمز کم و بیش سروکار دارم و در این مدّت چند نیم­سال تحصیلی به­طور متناوب درس اصول رمزنگاری را برای مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد تدریس کرده­ام، از این­رو علی­رغم وجود کتاب­های خیلی خوب خارجی و نیز تعداد خیلی محدودی کتب یا جزوات فارسی در این زمینه، نیاز به یک کتاب به زبان فارسی را که هم تاحدودی جامع مطالب رمزگاری بوده و هم به­طور نسبی ساده و مناسب دانشجویان، به­خصوص دانشجویان مقطع کارشناسی باشد، احساس کرده و درصدد تألیف کتاب­ حاضر برآمدم.

این کتاب شامل چهار فصل است که در فصل اوّل کلّیات رمزشناسی از قبیل تاریخچه، تعاریف، اصطلاحات، مفاهیم پایه­ای و غیره آورده شده­اند که در مجموع حدود پنجاه صفحه از کتاب را تشکیل داده است. فصل دوم مربوط به رمزهای ابتدایی است که به­طور عمده، روش­های رمزنگاری، رمزگشایی و رمزشکنی سنّتی در آن­ بحث می­شود و از آن­جا که این­گونه رمز­ها بر روی نویسه­های پیغام عمل می­کنند، از این­رو به آن­ها رمزهای الفبایی نیز گفته شده است. در فصل سوّم، رمزهایی بحث می­شوند که بر روی داده­های دودویی عمل می­کنند، ما این­گونه رمزها را رمزهای دیجیتال نامیده­ایم (در مقابل رمزهای الفبایی). فصل چهارم شامل مطالبی در مورد سیستم­های کلید عمومی (همگانی) و کاربرد آن­هاست. علاوه بر این­که رمزنگاری مدرن مبتنی بر سیستم­های کلید عمومی است، این سیستم­ها دارای کاربردهای دیگری نیز نظیر توزیع کلید و امضای دیجیتال هستند که امروزه اهمّیت هر یک از این  کاربردها کمتر از رمز نگاری نیست. از این­رو در یکی دو دهه­ی اخیر، سیستم­های کلید عمومی خیلی مورد توجّه قرار گرفته است. بدین ترتیب این کتاب عمده­ی مطالب مربوط به مباحث رمز را اعم از تاریخچه، تعاریف، مفاهیم پایه، رمزهای سنتی، رمزهای دیجیتال کلاسیک، رمزهای مدرن و امضای دیجیتال را دربرگرفته است. امیدواریم که تألیف این کتاب گامی هر چند کوچک در جهت ارتقای علمی دانشجویان، دانش آموختگان و کارشناسان حوزه­ی امنیت ارتباطات و در نهایت در راستای پیشرفت و پیشبرد اهداف عالیه آموزشی و فرهنگی کشورمان به­حساب آید.

معرفی مختصر کتاب :

این کتاب جهت آشنایی دانشجویان و علاقه¬مندان حوزة امنیت اطلاعات با مفاهیم پایه و مقدماتی رمزشناسی تألیف شده است.

چکیده ای از کتاب :

ورود رایانه ­ها به زندگی بشر و احاطه ­ی آن ­در عرصه­ های مختلف، آرام­ آرام زندگی انسان عصر جدید را وارد مرحله­ ای نوین کرد. پیرامون محیط زندگی هر بشر امروزی، انواع رایانه­ های شخصی ، سیستم­های ارتباطي و تبادل اطّلاعات ، دستگاه­های خودپرداز و ... انباشته شده است.

در شرایطی که زندگی بشر از شکل سنّتی خود ، به شکل استحاله شده­ي کنونی تغییر یافت، نوع زندگی انسان دگرگون شد و با این تغییر و دگرگوني، ناهنجاری­های جامعه­ ي شهری شکل دیگري به خود گرفت. ظهور اشکال دیگری از دارایی­های انسان آن­ هم دارایی­هایی از نوع رایانه­ای، مانند انواع داده­های صوتی، تصویری، متنی و عددی، نوع جدیدی از بزه­کاران اجتماعی که همان سارقان و نفوذگران رایانه­ای می­باشند، شکل گرفت. این بزه­كاران جدید رايانه­اي با ساختن انواع ویروس­ها و کرم­های رایانه­ای آنان را به جان رایانه­ های انداختند تا انواع آلودگی­ها را وارد نمایند تا با این­کار تهدیدات خود را عملی ساخته و با هجوم بر اعصاب و روان انسان، تهدیدی جدی برای دارایی­های آن باشند.

با توجّه به آن­چه که ذکر شد، علم رمزشناسی که علم مطالعه­ ي مخفی­ سازی اطّلاعات است و در دنیای مدرن به­ عنوان گرايشي از رشته­ هاي ریاضیات، کامپیوتر، مخابرات و فناوري اطلاعات به­ حساب مي­آيد و رابطه­ ي تنگاتنگی با نظریه­ ي اطّلاعات ، امنیت کامپیوتر و مهندسی ارتباطات و فناوري اطّلاعات دارد ، برای مقابله با تهديدات جدّي سارقان رايانه­اي ، وارد عرصه­اي جديد شد تا با جلوگيري از اقدامات مخربانه­ ي­شان از دغدغه­ های انسان برای حفاظت دارایی­هایش بکاهد.

مؤلّف محترم این کتاب که سال­های زیادی با مسائل کاربردی ، صنعتی، آموزشی و پژوهشی رمز سروکار داشته و دارد و از طرفی هم در مراکز دانشگاهی مختلف به تدریس درس اصول رمزنگاری در مقاطع مختلف دانشگاهی پرداخته است، اقدام به تألیف کتاب حاضر با عنوان «رمزشناسی مقدماتی» کرد و پیشنهاد چاپ و انتشار آن را هم به مؤسسه­ي فرهنگی هنری سخن نمود.

این مؤسسه در راستای اهداف پژوهشی و آموزشی خود به ­منظور انتشار کتابی ارزشمند در زمینه­ي رمزشناسی، ضمن قبول پیشنهاد مؤلّف اندیشمند محترم کتاب، جناب آقای دکتر جواد شیخ­زادگان که از اساتید جدّی درگیر با مباحث رمز می­باشند، این کتاب را چاپ و منتشر كرد تا با ورود آن به بازار کتاب، بتواند در کنار دیگر کتاب­های موجود در بازار، به سهم خود گامی هر چند کوچک در جهت رشد و ارتقای علمی دانشجویان این رشته و کارشناسان و دانش­آموختگان حوزه­ي امنیت ارتباطات و درنهایت در راستای پیشرفت و پیش­برد اهداف فرهنگی و آموزشی کشورمان به حساب آید.

 

دانلود فهرست و مقدمه اثر : دانلود مقدمه ای رمزشناسی مقدماتی
وضعیت اثر : منتشر شده
رمزشناسی مقدماتی